Κτήριο γραφείων OTE ESTATE στην Αγία Παρασκευή, Αθήνα
By: Alexandros C. Samaras & Associates
Το επικλινές οικόπεδο, εμβαδού 3.852m2, βρίσκεται σε επαφή με τις εγκαταστάσεις της ΕΡΤ στην Αγία Παρασκευή Aττικής. Το υπάρχον κτήριο, τριώροφο με υπόγειο και δώμα, κάλυψης 1152m2 και δόμησης 3982m2, οικοδομήθηκε σε δύο φάσεις, το 1968 και το 1987, με δύο εισόδους και δύο κλιμακοστάσια, αλλά χωρίς ανελκυστήρα. Λειτούργησε ως τηλεπικοινωνιακό κέντρο με αποτέλεσμα μεγάλο μέρος των όψεων και του δώματός του να έχει σταδιακά καταληφθεί από ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό.
Η ανακαίνιση του κτηρίου αποσκοπεί στη δημιουργία ενότητας γραφειακών χώρων και χώρων για τη στέγαση του ραδιοσταθμού Olympia Radio με κριτήρια λειτουργικότητας, προσβασιμότητας, αειφορίας και αισθητικής. Είχε ως δέσμευση την ανάγκη παραμονής ορισμένων μηχανολογικών χώρων, όπως η αίθουσα κατανεμητών, σε συγκεκριμένες θέσεις.
Ο αρχιτεκτονικός σχεδιασμός προβλέπει αναδιάταξη των χώρων, ανάδειξη των εισόδων, αντικατάσταση του ενός κλιμακοστασίου, προσθήκη ανελκυστήρων και πρόσβαση στο δώμα.
Προβλέπεται, επίσης, η δημιουργία αιθρίου για φυσικό φωτισμό και αερισμό του κέντρου του έντονα συμπαγούς κτηρίου, με μεταβλητή διατομή λόγω της προαναφερθείσας δέσμευσης. Τα δώματα που προκύπτουν εντός του αιθρίου φυτεύονται. Επίσης φυτεύονται με κατακόρυφους κήπους οι περιμετρικές επιφάνειες που προκύπτουν ως πλήρη μετά τη διάνοιξη των παραθύρων. Ομοίως φυτεύεται και το δώμα του κτηρίου που διαμορφώνεται ως χώρος διαλειμμάτων με θέα.
Οι γραφειακοί χώροι αναπτύσσονται σε ανοικτή κάτοψη και έχουν ανυψωμένα δάπεδα, ηχοαπορροφητικά στοιχεία και εμφανή ηλεκτρομηχανολογικό εξοπλισμό. Εξαίρεση αποτελούν τα διευθυντικά γραφεία και οι αίθουσες συσκέψεων.
Έχει περιληφθεί ένας αριθμός από ειδικές αίθουσες συζητήσεων για brainstorming μεταξύ των μελών του think tank της εταιρίας και, επίσης, κυλικείο, ιατρείο, χώροι αρχείων, data center, και εγκαταστάσεις ανάκτησης δεδομένων σε περιπτώσεις ανάγκης.
Σημαντική μέριμνα της αρχιτεκτονικής μελέτης υπήρξε η ενεργειακή αναβάθμιση του κτηρίου για λόγους άνεσης και οικονομίας. Στην υπάρχουσα εξωτερική τοιχοποία προστίθεται θερμοπρόσοψη και ολόκληρο το κτήριο επενδύεται με ενεργειακό κέλυφος από διάτρητα φύλλα αλουμινίου βαμμένα λευκά. Αυτό συνεισφέρει στον σκιασμό των ανοιγμάτων και δημιουργεί συνθήκες αεριζόμενης πρόσοψης (ventilated façade) λειτουργώντας ως δεύτερη επιδερμίδα (second skin) για το κτήριο.
Το μοτίβο της διάτρησης των φύλλων αναπτύσσεται με πυκνώσεις και αραιώσεις πάνω σε ένα κάνναβο από ‘pixel’, που αναπαριστούν στην όψη του κτηρίου την άυλη ψηφιακή τεχνολογία αιχμής που χρησιμοποιεί ο όμιλος της ιδιοκτήτριας εταιρίας. Τα διάτρητα φύλλα αναρτώνται σε σκελετό που προσαρτάται στον φέροντα οργανισμό του κτηρίου και σε απόσταση από την όψη. Στο κενό αυτό τοποθετούνται επάλληλοι διάτρητοι διάδρομοι για λόγους συντήρησης και καθαρισμού των όψεων.
Ο περιβάλλων χώρος απαλλάσσεται από διάφορες τσιμεντένιες κατασκευές βάσεων μηχανημάτων και φορητού τηλεπικοινωνιακού κέντρου και διαμορφώνεται εκ νέου.